Skip to content

Follow us!

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 300KM (BIH)

Get in touch with us

Baker daska

Baker daska

 

Kupovina nove daske je jedna od najljepših kupovina koje postoje. Imati novu dasku, to znači nekoliko sessiona biti malo bolji skejter, imati bolji pop i činiti trikove lakše. Onda, tu je i nova slika, netaknuta grafika daske, koja na svoj način također pomaže skejteru da vozi bolje, nekako ga bodri i motiviše da se trudi jače. Uništiti grafiku skejtanjem bio je i ostao drag cilj svakog skejtera, svjedočanstvo je to da je skejter pravi. 

Otkako su u Skate Sarajevo došle Baker daske, svakodnevno sam razmišljao da kupim jednu, i svakodnevno odustajao jer je to najskuplja daska u prodavnici, a ja kao skejter nisam bezgrešan, često u doskoku fulim prava mjesta i sretan sam kad mi daska potraje mjesec.

Skate Manager radi na ubjeđivanju samog sebe da kupi najskuplju dasku

Ipak, kad je prošlo nekoliko mjeseci, u kojima sam vidio da me ne napušta ideja o posjedovanju Baker daske, odlučio sam povući crtu i kupiti je, pa neka je 180 KM. Od svih koje smo nabavili najviše mi se dopao Figgyev pro model, simboličnog naziva "Time flies", koji mi se činio kao stvoren za moj sljedeći, trideset i peti rođendanski poklon. 

Da bih bar malo umanjio rasipništvo o vlastitim očima (jer ima odlična daska i za osamdeset maraka), rekao sam sebi da ću je pustiti do rođendana, pa ako je drugi ne kupe do tad, biće moja. Na kraju me ta zadrška umalo koštala, jer jedan dječak je zagledao "Time flies" dan pred moj rođendan, ali ja sam objasnio da nema potrebe davati tolike novce, da mu je bolje od toga uzeti Element dasku i za ostatak novca Element majicu, a bistroumni dječak je prihvatio moje objašnjenje kao razumno i ostavio moj rođendanski poklon na miru. 

Kada sam je konačno kupio i montirao, osjećaj je bio čista sreća, koja zatim stade rasti kako sam je isprobavao. Za mene je to bio priličan skok u veličini, jer otišao sam sa 8.125 na 8.500, a to je bilo tačno ono što mi treba i što sam želio već duže vrijeme, ali nisam ostvarivao jer su moje stare Independent osovine bile širine 8.0, što nije najbolja kombinacija uz 8.5 dasku. Sada sam prešao i na šire osovine, a stavio sam i nove točkove, što sam imao od ranije. Prilika je to bila i da se očiste i ponovo podmažu moji Bronson ležajevi, koji su sada ako ne isti, onda malo bolji nego kad su bili novi, jer novim uvijek treba malo vremena da se razrade i razvrte u punom kapacitetu. 

Zahvaljujući činjenici da je Skate Sarajevo prodavnica u kojoj se može skejtati, moj novi skejt nije stajao ni jedan jedini dan otkako je montiran. Ispočetka mi jeste bilo malo neobično, šira daska traži šire poteze, ali brzo sam se navikao i nastavio gdje sam stao. U jesen prošle godine moje je skejtanje dostiglo nikad veći nivo, flipovi o kojima sam kao mlađi mogao samo maštati došli su najzad i u moje noge (hardflip, varial heel, fs i bs flip), ali onda sam slomio ruku, na šta je stigla i zima, a kako nam je zbog skejterske nesloge iz ruku iskliznuo već osvojeni indoor na Zetri, moralo se pauzirati, pa su tako najnoviji i najfiniji trikovi nestali iz mojih nogu. Krivo mi je to bilo zimus puno, osjećao sam se kao čovjek koji se potrudio maksimalno, a ni za šta. 

Moja nova Baker daska pokazala mi je da nije to baš tako. Istina jeste da sam sada stariji nego ikad, ali još uvijek ne toliko da ne bih mogao dobro skejtati, pa da budem sasvim iskren - čini mi se da sam tek sada dovoljno sazrio za neke trikove, ranije mi intelekt nije bio dovoljno razvijen da bih ih mogao pojmiti, a skejt ne može bez razumijevanja. Hardflip mi je opet blizu, pitanje je trenutka kada će pod noge, a to još nije sve - ove sezone flip bs noseslide i flip bs crooked će biti moji. Nekako sam u to siguran. 

Vrijeme leti, kaže moja nova daska, a ja kažem nek’ leti, jer letim i ja s njim, i letiću dokle god budem mogao, pa nek’ košta šta košta. Love you skateboarding! 


Skate Manager

Leave a comment